הכותרת, מי שלא מזהה, בהשאלה מאחד מספרי המדע בדיוני הגדולים שנכתבו ע"י פיליפ ק. דיק "האם אנדרואידים חולמים על כבשים חשמליות?", שמאוחר יותר עובד לסרט היותר מוכר בשם "בלייד ראנר".
ילדים אוהבים רובוטים
ילדים אוהבים רובוטים. בתוכניות הטלויזיה ובסרטי האנימציה שהם רואים, צעצועי רובוטים שהם משחקים, ברגע שמופיע רובוט משהו בישות הזו מלהיב אותם ומסקרן אותם. אולי הסרת הקליפה האנושית מאפשרת ליוצרי התוכניות להבליט תכונות מסוימות בלי להתעסק באנושיות, או להציג רעיונות מסוימים דווקא על יצור שאינו כמו הילדים שצופים בו. אם זה רובוט מרושע שרוצה לכבוש את העולם או רובוט טוב שעוזר לגיבורים.
אני זוכר כשהייתי ילד היה לי רובוט עם מסך בבטן והוא היה הולך, ובלחיצת כפתורים על הראש שלו הטילים היו עפים. ממש אהבתי אותו. 🙂 הנה כזה…

מסתבר שדבר נוסף שקוסם לילדים אודות רובוטים הוא האפשרות של ישות לא-אנושית שתהיה איתם ותהיה חברה שלהם. מחקר של חברת Latitude שאל 348 ילדים מרחבי העולם על מה הם חושבים כשאומרים להם "רובוט" ומה הם הם היו רוצים שהוא יעשה. 64% מהילדים רצו שלרובוט יהיו יכולות קוגניטיביות וחברתיות, שהרובוט יהיה בעצם חבר שלהם, 38% מהילדים רצו שהרובוט ישחק איתם, 38% מהילדים רצו שהרובוט גם ילמד איתם (והרבה מהם ציינו שגם יעשה בשבילם שיעורי בית 🙂 ).
[האם אפשר להסיק על החברתיות של הילדים היום? על הדברים שחסרים להם באמת? מישהו שנמצא בשבילם, משחק איתם זמן איכות, מתייחס אליהם כל כולו. אולי זה מין יאוש ממה שהאנשים סביבם (לא) מספקים להם והרצון שיצור אחר יהיה שם ורק בשבילם? עד פה ההבחנה הפסיכולוגית האישית שלי…]
אפשר לקרוא על המחקר כאן.
רובוטים להרכבה
כל נושא הרובוטיקה בעולם המייקרים הוא תחום מרתק וענקי, ויש פריחה של עשרות פרויקטים ויזמויות בכל רחבי העולם על חיבור של הילדים למגוון תחומים של מכאניקה, חשמל, תכנות, אלקטרוניקה, מדע תוך כדי בנייה של רובוטים ושליטה עליהם.
יש פרויקטים מדהימים ברמת החינוך הטכנולוגי שמתחילים ממש מגיל כלום של שנתיים, עד פרויקטים של רובוטיקה מורכבת בתיכונים, כולל תחרויות רובוטיקה שונות (לדוגמה FIRST שאבא שלי שפט באחת מהן 🏆). סקירה של הפרויקטים האלו שווה פוסט משלהם.
Educational Solar Robot 14 in 1 Kit
חיפשתי פעילות פשוטה זולה ומיידית בשביל הגיל של הילדים, משהו שיוכלו לבנות בעצמם, שיהיה בו ערך מוסף של חשמל וקצת גלגלי שיניים, וכמובן משחקיות מהנה.
יש מגוון משחקי מדע-חשמל (כמו של חברת 4M המומלצת) ומצאתי משחק נחמד מאוד של הרכבת רובוט בעליאקספרס שהיה גם די זול. פאסט-פורוורד חודשיים מאוחר יותר קיבלנו את החבילה ופינינו זמן להרכבה.
ניתן ליצור 14 סוגים שונים של רובוט, שכל אחד הולך בצורה מעט שונה, כולל 3 סירות להשטה (שעוד לא ניסינו את האפשרות הזו).
התרשמתי לטובה שכל החלקים מגיעים עם שקיות נפרדות לאחסון כולל מדבקות עם מקרא. וכמובן ספר הרכבה שמפנה לכל קוד חלק.
מתחילים להרכיב את הגוף שהוא בעצם ה"מנוע" של כל הרובוטים. יש מנוע קטן שמזיז בפנים גלגלי שיניים. דגמי הרובוטים משתמשים בכל הצדדים של המנוע כדי לנוע.
מרכיבים את הראש שהוא הפאנל הסולארי, ואת הדגם הרצוי לפי ההוראות.
מחברים את הראש הסולארי לגוף המנוע.
ואלו שני דגמים שכבר הספקנו להרכיב, אחד מתגלגל קדימה והשני מעין dog-bot שהולך עם זנב קופצני מאחורה.
ולוקחים את הרובוט החוצה לאור שמש להתחיל להתגלגל לו, לקול צחוקם של הילדים :-).
אבל…
הקיט עצמו די נחמד, אך יש בו כמה חסרונות או דברים שצריך לשים לב:
- ההכנה הראשונית של הפרדת החלקים מהתבנית שלהם וארגון בשקיות קצת מפרכת, לכן מומלץ להכין לבד מראש ורק אז לשבת עם הילדים. אני עשיתי את זה איתם ועד שהגענו להרכבת הרובוט הם כבר היו בחצי כוח.
- החלקים מאוד קטנים ומבלבלים בחלקם, פחות מתאים לילדים בגילאים נמוכים.
- הפאנל הסולארי עובד רק עם אור מאוד מרוכז בעדיפות גבוהה לאור שמש. כיוונו פנס קצת עוצמתי שיש לנו בבית והרובוט זז קצת אבל לא מספיק. ברגע שהפעלנו בחוץ בשמש הרובוט התחיל לזוז כמו שצריך.
- חלק אחד במנוע היה מעט עקום, דבר שהשפיע על תזוזה חלקה של הרובוט. זה סיכון מסוים של קניה מאתר סיני כמו עליאקספרס (לחיוב אציין שפניתי למוכר והוא שולח לי חלק חלופי).
שאלות שאפשר לעניין את הילדים במהלך המשחק
- איך הרובוט מתקדם מבחינה מכאנית?
- מה תפקיד המנוע ברובוט? אפשר לחפש דוגמאות למנועים בעוד מכונות מוכרות.
- איך הרובוט מתקדם מבחינה חשמלית?
- מה זו אנרגיה סולארית?
- לחקור את כל התנועות השונות של גלגלי השיניים ואיך הם יוצרים תנועה.
קרדיט תמונה ראשיתAlex Knight