לפני שנתיים הייתי עם שיר בגיק-פיקניק, פעם ראשונה של שנינו בכנס מייקרים מהסוג הזה, עם סדנאות מדעיות, תצוגות של מדפסות תלת-מימדיות, VR, משחקי STEM שונים ועוד.
השנה הלכנו לכנס Make קטן יותר אבל מלא בחוויות חדשות, והשנה גם הצטרף מתן לכיף המדעי הזה.
מה זה Make ?
ההגדרה הפשוטה והמילולית של make היא לעשות, ליצור. ההגדרה הרחבה והעדכנית יותר היום היא יצירה מתוך סקרנות, אלתור, דמיון.
Makers, או מייקרים, אלו אנשים שמחברים ומאלתרים ויוצרים מתוך אותה סקרנות להבין איך דברים עובדים ומתוך דמיון לדברים חדשים, שלא בהכרח שימושיים או שאפילו עובדים. קו מנחה הוא להתנסות, לדמיין, לא לחשוש מכשלונות, לפעמים אפילו לא ליצור מתוך מטרה אלא כי זה מעניין לבנות לבד בבית עמוד Tesla ולראות אם אפשר לנגן איתו או לצייר על טוסט… 😃
תנועת הMake כוללת יצירה של דברים פיזיים טהורים ממגוון חומרים, דברים דיגיטליים טהורים כמו תוכנות למיניהן, ובעיקר שילובים מעניינים בין הפיזי לדיגיטלי.
מה שמניע את האנשים הללו, המייקרים, שבעצם יכולים להיות ממהנדסי חשמל, אנשי תוכנה ומעצבים מקצועיים ועד ילדים ממש צעירים, זה התענוג של גירוי המחשבה ביצירת דברים חדשים (לרוב מוחשיים) ושיתוף ידע ורעיונות בין מייקרים שונים.
דוגמאות לפלטפורמות של שיתוף בעולם המייקיניג:
- Instructables– אחד האתרים (אם לא ה…) של שיתוף "מתכונים" להכין ולייצר כמעט כל דבר שעולה לכם בראש. וגם מה שלא… כולל תמונות של כל שלב, הסברים מעמיקים, וקהילה שוקקת.
- Thingiverse– עוד אתר בו אנשים משתפים רעיונות וקבצים ליצור עיצובים פיזיים שונים, בחריטה, כרסום אן הדפסה תלת מימדית ועוד.
- האקתון – הֶלְחֶם מילים של Hack+Marathon. דרך מעניינת (ששווה פוסט משלה) ליצור מוצרים כלשהם בזמן מוגבל, כשהזמן הוא תוך 24 שעות או יותר, לרוב בנושא מסוים.
Maker Faires …
Maker Faires
מגזין MAKE שנוסד ב2005 הביא לתודעה בצורה מסודרת את עולם המייקרים שהתחיל להתפתח וקיבל תאוצה עם כניסת האינטרנט כפי שאנו מכירים היום.
אחד הדברים שהמגזין ערך די בהתחלה, ומשמש עד היום כאחת הפלטפורמות המשמעותיות לשיתופי פעולה בין מייקרים הוא כנסי המייקרים Maker Faire שנערכים בכל רחבי העולם מכנסים ענקיים עם עשרות אלפי משתתפים ומאות דוכנים ומוצרים ומדגימים, ועד מיני-כנסים קטנים לפי נושא או מיקום.
מיני כנס כזה Mini Maker Faire נערך בתחילת נובמבר במוזיאון המדע בירושלים, והיתה לי החוויה להגיע לכנס הזה עם שני הילדים הגדולים שלי.
התהליך הבסיסי של מייקרים, לחקור את העולם ולנסות להבין אותו טוב יותר תוך כדי משחק ודמיון בחומרים מוחשיים, דומה מאוד לסקרנות הטבעית של ילדים כשהם מסתכלים ובוחנים את העולם סביבם. דברים שנראים מובנים מאליהם לנו המבוגרים, כשחושבים על זה רגע מבעד לעיניים של ילד, פתאום העולם נפתח שוב ונפרס מולנו בהשתאות – איך בעצם מעלית עובדת, איך מנופים מגיעים לגובה כזה, למה השערות סומרות בקור, אם מדביקים פרוסה עם חמאה לגב של חתול שנופל ממגדל האם אי פעם הוא ייגע ברצפה? 😃
במילים אחרות, אין כמו כנס מייקרים לגרות עוד קצת את הסקרנות של הילדים (וגם של הילד שבתוכנו). אז הלכנו…
הפרויקטים שהוצגו
היו המצאות מגניבות, תצוגות אינטרקטיביות, מופע רחפנים, ופרויקטים שונים של תלמידי כיתה ה' מאחד בתי הספר בירושלים ופרויקטים שונים בתיכונים.
בכניסה למוזיאון המדע היה מיצג "כנפיים קינטיות" של גיא הדני, מיצג מהפנט של כנפיים שזזות בעזרת חוטי ברזל ומנועים (סרטון מאירוע אחר)
עוד פרויקטים מעניינים – רכב מולחם מאוסף גרוטאות של אילן שרמן (בחור שאני מכיר ממקום העבודה שלי, מאוד יצירתי).
דרקטור, שזה דרקון+טרקטור, דרקון יורק אש שיכול לזוז ולהתכופף, שנבנה לאירוע מדברן והגיע להתארח בכנס מייקרים הזה.

סדנאות
חלק מהקסם של הכנס, ובמיוחד רלוונטי לילדים, אלו הסדנאות השונות. הצטרפנו בהתחלה לסדנת רובוטים זזים מציירים (קצת דומים ל"ג'וקים" מברשות שיניים נעות שעשינו בבית). כל ילד מקבל סוללות ומנוע, וצריך לחשוב לבד על רעיונות לצייר עם טושים על דף גדול.
בהתחלה היה להם קשה להבין מה מחברים ואיך לגרום לעסק לעמוד ולצייר, אבל שיר השתלטה על העניינים ואפילו עזרה לילדה אחרת להכין. עם מתן בניתי ביחד.



עוד סדנה ממש מעניינת, "צעצועים זזים" של נגה אלחסיד האנרגטית והשמחה שמעבירה סדנאות של בניית צעצועים מכאניים מנייר בלבד. דוגמה לצעצוע כזה:

(שיר הביאה את הצעצועי נייר לכיתה ביום למחרת וכל החברים התהלבו ורצו שהיא תלמד אותם להכין)

וגם הצטלמנו עם סלב מקומי

בעמדה אחרת היה רעיון ממש פשוט, שאני אקח לעשות בבית עם הילדים – כונן דיסק ישן ממחשב או מערכת אודיו ישנה, מפרקים את כל החיבורים ופלסטיקים מסביב למעט המנוע שאותו מחברים לסוללה 9V רגילה מרובעת, שמים דיסק הפוך על "הכונן דיסקים" וצובעים עם מכחול בכל מיני צבעים (זהירות, זה משפריץ על הבגדים). מניחים לייבוש ויוצא דיסק צבעוני ומעניין.

היתה גם עמדה של חיבור קשים ויצירת צורות גדולות שוות צלעות (מרובעים והקסגונים וכו').

הילדים (ואני) נהנו מהדגמה שהועברה ע"י נמרוד שגב מ"יונק הדבש", הדגמה של סליל טסלה, איך נוצרים ברקים, והכי מגניב – לנגן בעזרת ברקים! (הרעיון שכמו שהקול של רעם נוצר, רק בקטן, ודרך הסליל טסלה לשלוט בברק ולשלוט בצליל שהוא מפיק. זה ממש על אצבע אחת…)
ככה זה נשמע:
יצאנו מלאי חוויות. אני יצאתי עם הרבה רעיונות…
איזה פוסט משובח, עם כמה קישורים מאוד מעניינים.
נראה לי שאני הולכת לבלות הרבה בבלוג שלך.
אהבתיאהבתי
תודה. תיהני 🙂
אהבתיאהבתי
מעניין ומרתק. לא ידעתי שיש דבר כזה וגיליתי בזכותך שזה עולם ומלואו. תודה
אהבתיאהבתי
שמח שהצלחתי לחשוף טפח מהעולם המרתק והענק הזה.
מה שאני כותב פה זה רק קצה קצהו של הדברים שאני קורא והולך אליהם.
אהבתיאהבתי
פוסט מעולה. לא ידעתי על העולם הזה! איזה כיף לגלות
אהבתיאהבתי
זה נראה כמו כנס שממש שווה להיות בו. איך מצטרפים לפעם הבאה? (עם הילדים)
אהבתיאהבתי
עד עכשיו נחשפתי דרך פרסומים שונים באינטרנט. עקרונית אני גם מנוי באימייל על מגזין של MAKE שמפרסם כנסים כאלו בכל העולם, ופעם ב… גם בארץ.
לא יצרתי ניוזלטר לבלוג הזה, אם יהיה כזה תרצי לקבל התראות כל אירועים כאלו?
אהבתיאהבתי
זאת הפעם הראשונה שממש הבנתי מהי משמעות המושג "מייקרים", ויצא לי להיתקל בו לא פעם בעבר. מעניין מאוד, נראה גם שנהניתם ממש!
אהבתיLiked by 1 person
תענוג לבלות עם הילדים במקום כזה, לפתח את הדמיון ולגרות את הסקרנות.
אהבתיאהבתי
משתדל כל הזמן לגרות להם את עצב הסקרנות, כשהם לא בחוגים / חברים / מכינים מלאאאא ש"ב (לא הבטיחו לבטל אותם?)
אהבתיאהבתי
וואו, החכמתי! תודה על המידע
אהבתיאהבתי
אחלה פוסט, נורא רציתי להגיע לכנס הזה עם הילדים אבל לצערי לא הסתדר… חבל שהפסדנו, נראה שהיה ממש כיף. נראה אחלה בלוג, אשמח להמשיך לעקוב, גם אני בענייני פעילויות עם ילדים 🙂
אהבתיLiked by 1 person
לא שמעתי על זה אף פעם, והאמת שזה תחום שאני מאוד מתעניינת בו.
יצירה זה חלק בלתי נפרד מחיי ומאוד מעניין אותי לדעת מה הוצג שם.
תודה על המידע!
אהבתיLiked by 1 person
איזה פוסט נפלאה!
לא ידעתי שיש דברים כאלה בכלל!
אהבתיאהבתי
איזה יופי שיש כאלו פורומים. פלטפורמה נהדרת לשמירה על הסקרנות והיצירתיות. תודה
אהבתיLiked by 1 person
כנס כזה גם היה מעניין אותנו. אשמח להתעדכן בפעילויות דומות. תודה על הכתבה!
אהבתיאהבתי
בזכותך הכרתי עולם חדש , תודה לך, נשמע מעניין מאוד
אהבתיאהבתי
שמח שהצלחתי לחשוף קצת מהעולם הזה
אהבתיאהבתי