"לחבר את הנקודות" במשמעות המילולית הוא מעין איור-חידה של נקודות ממוספרות וצריך לחבר אותן בכדי שהתמונה הכללית תתגלה. מוכר יותר כמשחקי קו לקו (בתור ילד מילאתי חוברות על חוברות של ההוצאה "צעצועי בוקי" 🙂 ).
"לחבר את הנקודות" (ובלע"ז Connect the dots) משמש גם כביטוי ליכולת לקשר רעיונות שונים ובכך לראות את התמונה הגדולה הכללית של הרעיון המאוחד. זה יכול לשמש גם כיכולת למצוא את התכונה הבולטת מתוך מידע רב.
מהות הבלוג מבוססת על מושג STEM – Science, Technology, Engineering and Math, תחום שנעשה חזק מאוד בשנים האחרונות. המושג מערב בו ניסויים מדעיים לילדים, חשיפה לטכנולוגיות שונות, שפות תכנות, פיתוח יכולות במנועים, פיזיקה, עומסים, מתימטיקה על יישומיה השונים ועוד.
המימוש יכול להיות מלגו, קינקס, לגו רובוטיקה, סקראץ', קודו, ארדואינו, מדפסות תלת מימד, חידות מתימטיות, חוגים מדעיים שונים, ועוד אינסוף רעיונות ומשחקים וכמובן בלוגים ברחבי העולם.
הרעיון הבסיסי של הSTEM, לעודד חשיבה אצל הילד, להטרים (מלשון טרם, מוקדם) אצל הילדים את יצר הסקרנות לחקור את העולם, לפתח חשיבה הנדסית, להתיידד מגיל צעיר עם תחומים שהרבה אנשים תופסים כמאיימים כמו מתימטיקה ופיזיקה, "לחבר את הנקודות" מכל מגוון התחומים שהם נחשפים אליו ולראות פתרונות טכנולוגיים חוצי תחומים.
התפקיד שלנו כהורים, לתפיסתי, לעודד את הילדים וליצור את הסביבה המתאימה שהם יוכלו לחקור את הסובב אותם ולפתח מיומנויות לפתור בעיות, לפרק דברים, פיזית או רעיונית, ולהרכיב בחזרה ואפילו לא לדבר המקורי…
תוך כדי התהליך הילדים לומדים גם לפתח שאלות, לאסוף ראיות, לברור אפשרויות ופתרונות, לקבל החלטות, לבנות הסברים, לתקשר בצורה הגיונית ובהירה.
מושג למידה להוראת מדעים דומה לSTEM נקרא FERA – Focus, Explore, Reflect, Apply:
מיקוד– מיקוד בנושא מעורר עניין וסיכום על מה שהלומדים יודעים עליו.
לגלות-גילוי חפצים, אורגניזמים ותופעות המוכרות מידע קודם.
שיקוף– שיקוף על תצפיות ונתונים, ביקור ברעיונות קודמים, פיתוח ושיפור הסברים.
יישום– הכרת העקרונות המדעיים ויישומם למצבים חדשים וחזרה למעגל הלמידה.
הבלוג הזה נוצר קודם בשביל הילדים שלי. כיום רוב הפעילויות יהיו עם הגדולה (בת 6.5), ובעתיד עם האחים הקטנים שלה עם שני הגדולים (9,6), ואני רוצה לשחזר את הדברים והתוצאות והמחשבות גם איתם.
סיבה שניה היא תיעוד של הניסויים והידע הנרכש, גם לקרוא בעתיד, וגם מהסיבה הפשוטה שלנו שישמש מעין אלבום חוויות, קפסולות זמן מדעיות קטנות.
סיבה שלישית, לשתף ולחלוק את הידע, תוך (בתקווה) קבלת רעיונות מאנשים אחרים, מהורים לילדים.